Protilátky proti deaminovanému gliadinu IgG, IgA

  • Pracoviště
    Klinická imunologie a alergologie - laboratoř Akreditováno
  • Aktualizováno

    revize 09/23

  • Biologický materiál

    sérum

  • Typ zkumavky např.

    zlatý Vacutainer

  • Dodací lhůta

    1 týden

  • Referenční meze

    0-20 CU
    20-30 CU hraniční

  • Kritické meze

  • Jednotka

    CU

  • Zdroj referenčních mezí

    příbalový leták

  • Nejistota

    Anti DGPIgA1 5,78%, Anti DGPIgA2 6,68% ; Anti DGPIgG1 7,96%, Anti DGPIgG2 8,03 (CV,2022, pro BioFlash1)

  • Použitá metoda

    chemiluminiscenční imunoanalýza (CLIA)

  • SOP

    SOP-ÚLBLD-KIA-32 Kvantitativní stanovení protilátek proti deamidovanému gliadinu v izotypech IgA a IgG metodou CLIA [Anti-DGP IgA] [Anti-DGP IgG]

  • NČLP

  • Poznámka

  • Kód VZP


    Body

    190
    187

    Poznámka

    anti-DGP IgG
    anti-DGP IgA

  • Indikace

    - céliakie

  • Interpretace

    Gliadin je bílkovina, která je frakcí lepku (směs proteinů tvořících součást zrn některých obilnin - např.pšenice, žito, ječmen). Předpokládá se, že nativní gliadinové peptidy jsou ve střevě selektivně deamidovány enzymem tkáňovou transglutaminázou. Selektivní deamidace zvyšuje antigenicitu peptidů a vyvolává tvorbu vysoce specifických protilátek jak ve třídě IgA, tak IgG u pacientů s celiakií.
    Protilátky proti deamidovaným gliadinovým peptidům jsou vysoce specifické pro diagnózu celiakie, výhodou je především vysoká specificita a senzitivita i ve třídě IgG, která umožňuje tímto testem diagnostikovat a sledovat IgA deficientní pacienty.


Preanalytika:

  • Stabilita při 20°C

  • Stabilita při 4-8°C

    1 týden

  • Stabilita při -20°C

    1 rok

  • Stabilita při -70°C

    > 1 rok


zpět na seznam metod