Protilátky proti deaminovanému gliadinu IgG, IgA
-
Pracoviště
Klinická imunologie a alergologie - laboratoř Akreditováno
-
Aktualizováno
revize 01/2025
-
Biologický materiál
sérum
-
Typ zkumavky např.
zlatý Vacutainer
-
Dodací lhůta
1 týden
-
Referenční meze
0-20 CU
20-30 CU hraniční - Kritické meze
-
Jednotka
CU
-
Zdroj referenčních mezí
příbalový leták
-
Nejistota
Anti DGPIgA2 8,08% ;Anti DGPIgG2 4,31 (CV,2024, pro BioFlash2)
-
Použitá metoda
chemiluminiscenční imunoanalýza (CLIA)
-
SOP
SOP-ÚLBLD-KIA-32 Kvantitativní stanovení protilátek proti deamidovanému gliadinu v izotypech IgA a IgG metodou CLIA [Anti-DGP IgA] [Anti-DGP IgG]
- NČLP
- Poznámka
-
Kód VZP
Body
190
187Poznámka
anti-DGP IgG
anti-DGP IgA -
Indikace
- céliakie
-
Interpretace
Gliadin je bílkovina, která je frakcí lepku (směs proteinů tvořících součást zrn některých obilnin - např.pšenice, žito, ječmen). Předpokládá se, že nativní gliadinové peptidy jsou ve střevě selektivně deamidovány enzymem tkáňovou transglutaminázou. Selektivní deamidace zvyšuje antigenicitu peptidů a vyvolává tvorbu vysoce specifických protilátek jak ve třídě IgA, tak IgG u pacientů s celiakií.
Protilátky proti deamidovaným gliadinovým peptidům jsou vysoce specifické pro diagnózu celiakie, výhodou je především vysoká specificita a senzitivita i ve třídě IgG, která umožňuje tímto testem diagnostikovat a sledovat IgA deficientní pacienty.
Preanalytika:
- Stabilita při 20°C
-
Stabilita při 4-8°C
1 týden
-
Stabilita při -20°C
1 rok
-
Stabilita při -70°C
> 1 rok
zpět na seznam metod