Kultivační vyšetřeni na mykobakterie
-
Pracoviště
Klinická mikrobiologie - laboratoř mykobakteriologie Akreditováno
-
Aktualizováno
aktualizace 9.9.2024
-
Biologický materiál
Sputum, bronchoalveolární laváž, bronchiální sekret, sekret odsátý z dolních cest dýchacích, pleurální punktát, laryngeální výtěr, moč, žaludeční aspirát, žaludeční laváž, stolice, výtěry a stěry z kožních lézí, ran, hnisavých procesů a píštělí, tkáň- bio
-
Typ zkumavky např.
Sterilní nádobka 50 ml + šroubovací uzávěr
Sterilní nádobka 30 ml + šroubovací uzávěr
Sterilní zkumavka plastová 10 ml + šroubovací uzávěr
Sterilní tampon na plastové tyčince ve zkumavce BEZ transportní půdy
Sterilní tampon na hliníkové tyčince ve zkumavce BEZ transportní půdy
-
Dodací lhůta
3 - 9 týdnů dle typu mykobakterií
-
Referenční meze
Vzhledem k biologické povaze etiologického agens nelze stanovit.
-
Kritické meze
Nelze stanovit
-
Jednotka
1CFU
- Zdroj referenčních mezí
- Nejistota
-
Použitá metoda
Kultivace na Lowenstein-Jensen půdě a Ogawa půdě
-
SOP
SOP-ÚLBLD-KMATB-U1 Mykobakteriologické vyšetření-mikroskopie, kultivace, zrychlená kultivace v systému BacT/ALERT
- NČLP
-
Poznámka
U všech pozitivních nálezů je provedena identifikace kmene a stanovení jeho citlivosti k antituberkulotikům (isoniazid, pirazinamid, etambutol, rifampicin, streptomycin) ve smluvní laboratoři. Stanovení citlivosti k dalším látkám je možné po konzultaci lékaře laboratoře a ošetřujícího lékaře.
-
Kód VZP
82211
Body
237
Poznámka
-
Indikace
Laboratorní diagnostika, T. Zima, vydavatel Galén, 2013.
-
Interpretace
Doporučené standardní metody v mikrobiologii mykobakteriálních infekcí. Kolektiv autorů, NRL pro mykobaktérie, SZÚ, 1998.
Národní standardní vyšetřovací postup. Základní mikrobiologická diagnostika mykobakteriálních onemocnění. Kolektiv autorů.Společnost pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP, 2014
Handbook on TB laboratory diagnostic methods in the European Union, ECDC, 2018
Preanalytika:
- Stabilita při 20°C
-
Stabilita při 4-8°C
Až 72 hodin
- Stabilita při -20°C
- Stabilita při -70°C
zpět na seznam metod