Stanovení citlivosti na ATB kvantitativní metodou - E-test

  • Pracoviště
    Klinická mikrobiologie - laboratoř bakteriologie Akreditováno
  • Aktualizováno

    aktualizace 20.01.2024

  • Biologický materiál

    Bakteriální kmeny předané k testování citlivosti.

  • Typ zkumavky např.

    0

  • Dodací lhůta

    24 - 48 hodin, u anaerobních bakterií až 72 hodin

  • Referenční meze

    Pro jednotlivá antibiotika a jednotlivé bakterie jsou stanoveny přípustné hodnoty MIC (breakpointy) pro citlivost a rezistenci. Tato kritéria jsou daná NRL pro antibiotika SZÚ a vycházejí z doporučení EUCAST (pravidelná aktualizace na webových stránkách www.eucast.org).

  • Kritické meze

    0

  • Jednotka

    mg/l

  • Zdroj referenčních mezí

    0

  • Nejistota

    0

  • Použitá metoda

    E-test je metoda pro kvantitativní vyšetření citlivosti, která kombinuje princip difúzní diskové metody a diluční metody. Pro vysoký stupeň shody s výsledky MIC získanými referenční diluční agarovou metodou je vhodná k vyšetření MIC u většiny bakterií.E-test je komerčně vyráběný inertní plastový proužek, který na své jedné straně obsahuje exponenciální gradient koncentrací stabilizované antimikrobiální látky v suchém stavu, na druhé straně je vyznačen kód této látky a stupnice obvykle odpovídající rozmezí 15 ředění antibiotika dvojnásobně geometrickou řadou. Tato stupnice slouží k odečtu MIC.

  • SOP

    SOP-ÚLBLD-KMATB-X3 Stanovení citlivosti bakterií k antibiotikům kvantitativní metodou E-test

  • NČLP

    0

  • Poznámka

    0

  • Kód VZP

    82065

    Body

    112

    Poznámka

  • Indikace

    Laboratorní diagnostika, T. Zima, Vydavatel GAlén, 2013.

  • Interpretace

    Dle posledni verze Eucast (The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing).

    Výsledek citlivosti bakterií k antibiotikům:

    C-citlivý, R-resistentní, I-hraničně citlivý, X-výsledek k dispozici po konzultaci.


Preanalytika:

  • Stabilita při 20°C

    0

  • Stabilita při 4-8°C

    0

  • Stabilita při -20°C

    0

  • Stabilita při -70°C

    0


zpět na seznam metod