Protilátky proti gliadinu IgG, IgA
-
Pracoviště
Klinická imunologie a alergologie - laboratoř Akreditováno
-
Aktualizováno
od 1.7.2013 neprovádíme;nahrazeno anti-DGLG/A
-
Biologický materiál
sérum
-
Typ zkumavky např.
zlatý Vacutainer
-
Dodací lhůta
7 dní
-
Referenční meze
0-12
- Kritické meze
-
Jednotka
U/ml
-
Zdroj referenčních mezí
příbalový leták
-
Nejistota
8,51 % (rozšířená 17,02 %) pro IgG; 4,29 % (rozšířená 8,58 %) pro IgA
-
Použitá metoda
ELISA
-
SOP
SOP-ÚKBLD-KIA-8 Kvantitativní stanovení protilátek proti gliadinu ve třídě IgG metodou ELISA
SOP-ÚKBLD-KIA-9 Kvantitativní stanovení protilátek proti gliadinu ve třídě IgA metodou ELISA - NČLP
- Poznámka
-
Kód VZP
91211
91199Body
182
179Poznámka
Protilátky proti gliadinu IgG
Protilátky proti gliadinu IgA -
Indikace
Peptidové fragmenty gliadinu (proteinů pšeničného glutenu - lepku) patří k základním etiopatogenetickým faktorům celiakie. Protilátky třídy IgA a IgG proti gliadinu jsou proto nejčastěji a nejdéle používanými serologickými markery gluten-senzitivní enteropatie.
-
Interpretace
Citlivost a spolehlivost detekce má značnou variabilitu a podstatně je ovlivněna stupněm purifikace použitého antigenu. Antigliadinové protilátky AGA třídy IgA mají význam především pro posouzení aktuálního stavu a dodržování bezlepkové diety(senzitivita 73-89%, specificita 72-89%), IgG protilátky mají dlouhodobý profil a význam mají u nemocných s deficitem IgA (senzitivita 78-82% a specificita 66-85%).
Preanalytika:
- Stabilita při 20°C
-
Stabilita při 4-8°C
7 dní
-
Stabilita při -20°C
6 měsíců
- Stabilita při -70°C
zpět na seznam metod