Protilátky proti gliadinu IgG, IgA

  • Pracoviště
    Klinická imunologie a alergologie - laboratoř Akreditováno
  • Aktualizováno

    od 1.7.2013 neprovádíme;nahrazeno anti-DGLG/A

  • Biologický materiál

    sérum

  • Typ zkumavky např.

    zlatý Vacutainer

  • Dodací lhůta

    7 dní

  • Referenční meze

    0-12

  • Kritické meze

  • Jednotka

    U/ml

  • Zdroj referenčních mezí

    příbalový leták

  • Nejistota

    8,51 % (rozšířená 17,02 %) pro IgG; 4,29 % (rozšířená 8,58 %) pro IgA

  • Použitá metoda

    ELISA

  • SOP

    SOP-ÚKBLD-KIA-8 Kvantitativní stanovení protilátek proti gliadinu ve třídě IgG metodou ELISA
    SOP-ÚKBLD-KIA-9 Kvantitativní stanovení protilátek proti gliadinu ve třídě IgA metodou ELISA

  • NČLP

  • Poznámka

  • Kód VZP

    91211
    91199

    Body

    182
    179

    Poznámka

    Protilátky proti gliadinu IgG
    Protilátky proti gliadinu IgA

  • Indikace

    Peptidové fragmenty gliadinu (proteinů pšeničného glutenu - lepku) patří k základním etiopatogenetickým faktorům celiakie. Protilátky třídy IgA a IgG proti gliadinu jsou proto nejčastěji a nejdéle používanými serologickými markery gluten-senzitivní enteropatie.

  • Interpretace

    Citlivost a spolehlivost detekce má značnou variabilitu a podstatně je ovlivněna stupněm purifikace použitého antigenu. Antigliadinové protilátky AGA třídy IgA mají význam především pro posouzení aktuálního stavu a dodržování bezlepkové diety(senzitivita 73-89%, specificita 72-89%), IgG protilátky mají dlouhodobý profil a význam mají u nemocných s deficitem IgA (senzitivita 78-82% a specificita 66-85%).


Preanalytika:

  • Stabilita při 20°C

  • Stabilita při 4-8°C

    7 dní

  • Stabilita při -20°C

    6 měsíců

  • Stabilita při -70°C


zpět na seznam metod