C-peptid

  • Pracoviště
    Centrální laboratoř
  • Aktualizováno

  • Biologický materiál

    sérum, plazma, moč

  • Typ zkumavky např.

    CL: zlatý, zelený (Li-heparin), fialový( K3-EDTA) Vacutainer

  • Dodací lhůta

    24 hodin ,

  • Referenční meze

    sérum, plazma:0,37-1,47
    moč: 5,74-60,3

  • Kritické meze

  • Jednotka

    sérum, plazma: nmol/l, moč: nmol/24 hod

  • Zdroj referenčních mezí

    příbalový leták dodavatele soupravy Roche

  • Nejistota

    zatím nevyjadřujeme

  • Použitá metoda

    ECLIA

  • SOP

  • NČLP

    01485

  • Poznámka

  • Kód VZP

    93145

    Body

    179

    Poznámka

  • Indikace

    - nově diagnostikovaný diabetes mellitus 1. typu
    - při podezření na zanikající tvorbu inzulinu u diabetiků 2. typu (u nichž se rozhoduje o terapii inzulinem)
    - u pacientů s podezřením na diabetes typu LADA
    - určení příčiny hyperglykémie
    - určení příčiny akutních či opakujících se hypoglykémií

    Viz. Laboratorní diagnostika, Zima T., Galén Karolinum, 2007
    TIETZ Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, Burtis C.A., Ashwood E.R., Bruns D.E., Elsevier Saunders, 2006

  • Interpretace

    Zvýšená hodnota:
    - inzulinorezistence
    - diabetes mellitus 2. typu (zvýšená tvorba inzulinu a C-peptidu při inzulinorezistenci, po několika letech trvání nemoci však hladiny C-peptidu poklesnou pro poškození buněk slinivky břišní s postupným zánikem tvorby inzulinu)
    - inzulinom
    - selhání ledvin (porucha vylučování C-peptidu)
    - Cushingův syndrom
    - vyšší hladiny C-peptidu mohou být při nízké hladině draslíku v krvi, v těhotenství, u obézních

    Snížená hodnota:
    - diabetes mellitus 1. typu
    - diabetes mellitus 2. typu (s vyhasínající tvorbou inzulínu)
    - diabetes LADA
    - potlačená tvorba inzulinu aplikací exogenního inzulinu

    Viz. Laboratorní diagnostika, Zima T., Galén Karolinum, 2007
    TIETZ Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, Burtis C.A., Ashwood E.R., Bruns D.E., Elsevier Saunders, 2006


Preanalytika:

  • Stabilita při 20°C

    4 hodin

  • Stabilita při 4-8°C

    1 den

  • Stabilita při -20°C

    30 dní (pouze při jednom rozmrazení)

  • Stabilita při -70°C


zpět na seznam metod